هدايت نظرى و عملى قرآن

پدیدآوراحمد زمانی

نشریهفرهنگ کوثر

شماره نشریه34

تاریخ انتشار1388/10/13

منبع مقاله

share 1383 بازدید
هدايت نظرى و عملى قرآن

احمد زمانى

ان هذا القرآن يهدى للتى هى اقوم و يبشر المؤمنين الذين‏يعملون الصالحات ان لهم اجرا كبيرا) (اسراء / 9)
نزول قرآن در ماه مبارك رمضان به صورت دفعى (1) در شب قدرو در طول مدت 23سال به صورت تدريجى (2) ، دو هدايت را به‏دنبال داشت .

1- هدايت نظرى :

در اين هدايت مخاطبان و مستمعان چنان مجذوب آيات قرآن‏گرديده‏اند كه انديشه و هنر خويش را پرتوى از انوارالهى دانسته‏و خضوع و خشوعشان زبانزد خاص و عام گرديده است . «لبيدبن‏ربيعه‏» كه از مشهورترين شعراى عصر جاهليت‏بود تا جائى كه‏فرزدق به هنگام شنيدن اشعار او بالاترين خضوع را از خود نشان‏مى‏داد و به سجده مى‏افتد . او نود سال از عمر خويش را گذرانده‏بود كه مشرف به اسلام شد . او در پيشگاه پيامبر خدا (ص) وقتى‏آيات قرآن را شنيد ، براى هميشه شعر گفتن را كنار گذاشت و فقطيك بيت را سرود .
الحمدلله اذ لم ياتنى ، اجلى حتى اكتسيت (لبست) من الاسلام‏سربالا ستايش خداى را كه مرگ مرا در كام نگرفت تا از آئين والاى‏اسلام لباسى پولادين بر تن نمودم . (3)
از او سئوال شد : چرا ديگر شعر نمى‏گويى ؟ پاسخ داد : خواندن‏قرآن بالاترين لذت روحى و معنوى را براى من به وجود مى‏آورد كه‏مجالى براى اشتغال به سرودن شعر در من باقى نمى‏ماند . بعد هم‏هرگاه از او درخواست‏شعرى مى‏شد . او آيات قرآن را تلاوت مى‏كرد ومى‏گفت : ابدلنى الله هذه فى الاسلام مكان الشعر ; خداوند منان‏اين آيات را به جاى آن شعرها به من عنايد كرده است . (4) جان ديويد پورت : قرآن به اندازه‏اى از نقائص مبرى است كه‏نيازمند كوچكترين اصلاح و تصحيح نمى‏باشد و ممكن است از ابتداءتا انتهاءآن خوانده شود و كمترين خستگى و ملامت احساس نشود.(5)كارلايل ; مورخ و انديشمند انگليسى : اگر يكبار به اين كتاب‏مقدس «قرآن مجيد» نظر افكنيم ، حقائق برجسته و حضايص اسراروجود طورى در مضامين و جوهره آن پرورش يافته كه عظمت و حقيقت‏قرآن نمايان مى‏گردد و اين مزيت در هيچ كتاب سياسى و اقتصادى و. . . پيدا نمى‏شود . قرآن تمام فضائلى را كه موجد تكامل وسعادت بشرى است ، دربرداشته است . (6)

مخاطبان هدايت نظرى

آنانى كه عنايت‏خداوند شامل حالشان گرديده و سبب شده هدايت‏نظرى قرآن انديشه آنان را در دست‏بگيرد و به استوارترين راه‏هدايت‏شوند . مى‏توان به سه دسته تقسيم كرد :
الف گروه اول : كسانى كه فصاحت وبلاغت كتاب مبين هنرهاى آنان‏را تحت الشعاع قرار داده ، زيبائى كلام ، تناسب صدر و ذيل‏سوره‏ها و آيات و به هم پيوستگى تك تك واژه‏ها اعجاب آنان رابرانگيخته و به كلام خالق خويش مبارك باد گفته‏اند . اصمعى آن‏بزرگ مرد ادب عرب ، هنگامى كه در صحراى حجاز رباعى دلنشين آن‏زن باديه‏نشين را شنيد (7) رو به او كرد و از روى تعجب گفت :قاتلك الله . . . چه اشعار و رباعى زيبا و چه سجع و نظم به‏يادماندنى ؟ ! پاسخ داد : تو چرا قرآن نمى‏خوانى كه نظم و نثرش‏ما را نيز به شگفت در آورده است . اصمعى گفت : چه طور ؟ مگر توچيزى از آن را خوانده‏اى ؟ پاسخ داد : بلى ، «عند ما نزل‏القرآن على محمد (ص) اذهب عنا الفصاحه والبلاغه ;» به‏هنگام نزول قرآن بر پيامبرخدا (ص) محمدبن عبدالله (ص)اشعار نغز و زيباى عرب تحت الشعاع قرار گرفت . (و معلقات سبع(اشعار هفتگانه) كه بر ديوار كعبه آويز بود ، خود آن رابرداشت) . سپس آيه شريفه ذيل را قرائت كرد :
«و اوحينا الى ام موسى ان ارضعيه فاذا خفت عليه فالقيه‏فى اليم و لاتخافى و لا تحزنى انارادوه اليك و جاعلوه من‏المرسلين ;» الهام كرديم به مادر موسى (على نبينا و آله وعليه السلام) : فرزند خردسالت را شيرده و چنانچه بر جان موسى‏از ناحيه فرعون و مامورانش ترسيدى ، او را در دريا بينداز لكن‏به خود ترس راه مده و محزون نشو ، همانا ما او را به توبرمى‏گردانيم و او را از جمله پيامبران خويش قرار خواهيم داد. (8)
اصمعى پرسيد : مگر چه چيزى سبب اعجاب و شگفت تو شده و چنين‏خودباختگى را از خود نشان مى‏دهى ؟ پاسخ داد : در اين آيه كوتاه‏خداوند سبحان با برترين شيوه و زيباترين چينش ، دو خبر و دوبشارت و دو امر و دو نهى در كنار يكديگر آورده است كه اين فقطكار خدا است و غير او قادر به چنين سخن گفتنى نيست . (9)
همانند داستان فوق ، درباره بسيارى از آيات قرآن نقل شده وبعضى مفسران به آنها اشاره كردند . اكثر دانشمندان اهل فصاحت‏و بلاغت همانند علامه تفتازانى گفته‏اند : آيه شريفه ; «و لكم فى‏القصاص حياه يا اولى الالباب‏» (10) ; براى شما (انسان‏هاى‏متعهد) در حكم قصاص معناى واقعى زندگى نهفته است . كوتاهى وايجاز آيه فوق از معجزات فصاحتى قرآن است زيرا اگر همه اهل فن‏جمع شوند و بخواهند جمله‏اى كه مفهم آيه فوق بشود و از جهت‏كوتاهى جمله و زيبائى هيئت همانند آن باشد ، محال است و بارهاآنان آزمايش كردند لكن سرافكنده شدند (11) كه در بحث «ايجاز و اطناب‏» آن را مورد بررسى قرار داده‏اند .
در مباحث قرآنى فوق ، مى‏توان به كتابهاى ذيل مراجعه كرد :
1- الاعجاز البيانى (2جلد) مولفه : الدكتوره عائشه بنت‏الشاطى
2- تفسير الكشاف (4جلد) مولف : جارالله زمخشرى
3- تفسير التحرير و التنوير (30جلد) مولف : شيخ محمد طاهربن‏عاشور
ب- گروه دوم : كسانى كه مجذوب ابعاد معنوى و باطنى آيات قرآن‏و كلمات الهى آن شده‏اند و با شنيدن يك آيه ، خود و صدها نفرهمراه متحول گرديده‏اند . مثلا عموى فرزدق شاعر (صعصعه بن‏معاويه) وقتى كنار درب مسجد پيامبر ايستاده بود ، از آن حضرت‏درخواست پند و اندرز نمود و جمله‏اى از كتاب خدا را طلب‏كرد .
رسول‏خدا (ص) آيه شريفه‏ذيل را قرائت كرد : (فمن يعمل مثقال ذره خيرا يره و من يعمل مثقال ذره شرا يره) ; (12) در روز قيامت هر كس به قدر ذره‏اى كار نيك كرده باشد، خود پاداش آن را خواهد ديد و هر كس ذره‏اى كار زشت مرتكب شده‏باشد آن و كيفرش را نيز خواهد ديد .
صعصعه تا آيه فوق را شنيد ، فرياد برآورد : كفايت مى‏كند مرا، متحول گرديدم ، نيازى نيست آيه ديگرى از قرآن بشنوم . (13) او رفت‏بعد صدها نفر از قبيله‏اش با فاصله‏اى كوتاه به بركت آيه‏فوق ، آئين اسلام را پذيرفتند .
على‏بن‏ابى‏طالب(ع) فرمود : هى احكم آيه فى القرآن ; آيه‏فوق محكم‏ترين و موثرترين آيات قرآن است (14) .
رسول خدا (ص) آيه (فمن يعمل مثقال . .) . را «جامعه‏»ناميد (15) .
همانند صعصعه هزاران نفر ديگر توسط يك يا چند آيه ، متحول‏گرديدند كه روحانيت والاى قرآن اينان را دگرگون نموده و براى‏هميشه ضلالت و گمراهى را رها كردند .
«فضيل بن عياض‏» كه راهزنى و سرقت‏شيوه ديرينه او گشته‏بود ، آنگاه كه آيه : (الم يان للذين آمنوا ان تخشع قلوبهم‏لذكرالله و ما نزل من الحق . . .) (16)
«آيا زمان آن نرسيده كه مومنان (به ظاهر مسلمان) با باطن‏خويش دلهايشان را به ياد خدا خاشع و تسليم گردانند و در برابرآنچه از حق نازل شده ، خاضع گردند . . . ؟»
فضيل با توبه حقيقى خود زبانزد خاص و عام گرديد و از افرادمورد اعتماد امام ششم جعفربن‏محمد (ع) شد و رواياتى هم از آن‏حضرت نقل كرد و در آخر عمر ، از كبوتران هميشگى حرم مكى گرديدو لقب «جارالله‏» را براى او شهرت گرفت . وى در روز عاشورابه زندگى خويش پايان داد و در جوار رحمت‏حضرت حق براى هميشه‏جاى گرفت . (17)
ج- گروه سوم : قاريان و انديشمندانى هستند كه ابعاد علمى قرآن‏آنان را تحت تاثير قرار داده و در ديدگاه علمى خويش در برابرقرآن مجيد بالاترين تواضع را از خود نشان داده‏اند . زيراپرده‏بردارى از اسرار خلقت انسان و جهان ، آن هم در روزگارى كه‏بشر با علم و دانش بيگانه بود ، مطلبى است كه هر انديشمندى رابه تامل وا مى‏دارد . حال به بعضى از اظهار نظرهاى اين گروه‏حتى غير مسلمان توجه فرمائيد .
«گوته‏» دانشمند و شاعر آلمانى مى‏گويد : ساليان درازى كشيشان از خدا بى‏خبر ، ما را از پى بردن به‏حقايق قرآن مقدس و عظمت آورنده آن ، دور نگه داشتند . . . اين‏كتاب توصيف ناپذيرعالم را به خود جلب نموده و تاثير عميقى‏درعلم و دانش جهان داشته است ، و سرانجام محور افكار جهانى‏مى‏گردد . (18)
«ژول لابوم‏» ; انديشمند فرانسوى نوشته است : دانش و علم براى جهانيان از سوى مسلمانان بدست آمد و مسلمين‏علوم را از قرآنى كه درياى دانش است ، گرفته‏اند و نهرها براى‏جهان بشريت جارى ساخته‏اند . (19)
جاى بسى خوشحالى است كه علماى تفسير هم از اين ديدگاه به‏قرآن به صورت ژرف و عميق نگاه كرده‏اند و تفاسير ارزشمندى رانگاشته‏اند . در ميان تفاسير فارسى مى‏توان «تفسيرنمونه‏» (20) (الامثل) را نام برد و در ميان تفاسير عربى «الجواهرفى تفسير القرآن‏» (21) مرجع قرار داد ; گرچه تفاسيرى ديگرى‏هم نوشته شده و تك نگاريهائى در معرض قرار گرفته‏است .
در اينجا چند آيه از آيات قرآن كه اشاره بموضوعات مختلف علمى‏دارد ، ذكر مى‏كنيم :
ادامه دارد

پى‏نوشت

1- نزول دفعى : فرود آمدن تمام آيات قرآن در شب قدر بر قلب‏مبارك رسول خدا (ص) است .
2- نزول تدريجى : نازل شدن آيات و سوره‏ها در مكه و مدينه براساس نيازمندى‏ها و مناسبت‏هاى زمانى و مكانى كه در طول رسالت‏پيامبرخدا (ص) انجام شد .
3- اسد الغايه ، ابن اثير ، ج‏4 ، ص‏514 .
4- كتاب الاغانى ، اصفهانى ، ج‏15 ، ص‏247 ; الاعلام ،خيرالدين الزركلى ، ج 5 ، ص 240 .
5- عذر تقصير به پيشگاه محمد (ص) و قرآن ، ص‏91 .
6- مقدمه‏كتاب سازمانهاى تمدن امپراطورى اسلام .
7- استغفرالله لذنبى كله قبلت انسانا بغير حله‏مثل‏الغزال ناعما فى دله انتصف الليل و لم اصله‏8- قصص ; آيه‏7 .
9- تفسير التحرير و التنوير ، شيخ محمد الطاهر بن عاشور ،ج‏20 ، ص‏74 ، تفسير الجامع الاحكام القرآن ، قرطبى ، ج‏13 ، ص‏10254- بقره ، 179 .
11- الميزان ، علامه طباطبائى (ره) ، ج‏1 ، ص‏434 ;مختصرالمعانى ، علامه تفتازانى ، بحث «ايجاز و اطناب‏»
12- زلزال ، 7 و 8 .
13- الدرالمنثور ، السيوطى ، ج‏8 ، ص‏595 .
14 و 15 - الصافى ، ملامحسين فيض كاشانى ، ج‏5 ، ص‏395 .
16- حديد ، 16 .
17- سفينه‏البحار ، ج‏2 ، ص‏392 ، روح‏البيان ، بورسوى ، ج‏9 ،ص‏365 ; در موضوع فوق مى‏توان به بيان‏السعاده (4جلد) مرحوم‏گنابادى ، مراجعه كرد .
18- عذر تقصير به پيشگاه محمد و قرآن ، جان ديويد پورت .
19- تفسير نمونه ، ج‏1 ، ص‏137 ، به نقل از قرآن بر فرازاعصار .
20- تفسير نمونه ، جمعى از فضلاء ، زير نظر آيت‏الله ناصرمكارم شيرازى ; در 26 جلد تدوين شده است .
21- الجواهر فى‏تفسيرالقرآن ، طنطاوى ; مولف آن را در چهارده‏جلد تدوين كرده و بيشتر به مسائل علمى قرآن پرداخته است .

مقالات مشابه

فلسفه وجودي دين با تأکيد بر تفسير آيه 24 انفال

نام نشریهمطالعات تفسیری

نام نویسندهعبدالله حاجی صادقی

واکاوی وجه ارتباط هدایت به متّقین در نظر مفسّران

نام نشریهمعارف قرآنی

نام نویسندهعلیرضا قائمی‌‎نیا, محمدحسین شیرافکن

بازشناسی مفهوم هدایت در قرآن

نام نشریهمطالعات قرآنی

نام نویسندهامین فتحی

توفيق

نام نشریهدائرة المعارف قرآن

نام نویسندهپرویز آزادی

گونه شناسی هدایت الهی در قرآن و حدیث

نام نشریهعلوم حدیث

نام نویسندهمحمد محمدی ری شهری

سیمای راه یافتگان در گستره آیات الهی

نام نشریهمهندسی فرهنگی

نام نویسندهشاهرخ محمدبیگی

صراط مستقیم از دیدگاه کتاب و سنت

نام نشریهبینات

نام نویسندهلیلا صدرهاشمی